Brusel zažaloval v dvoch prípadoch Maďarsko na Európskom súdnom dvore

25.04.2012 Celý región

Brusel 25. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) prijala dnes rozhodnutie, že zažaluje Maďarsko na Európskom súdnom dvore v dvoch záležitostiach, priamo spojených s ústavnými reformami v tejto stredoeurópskej krajine. Ide o zásahy do nezávislosti maďarského súdneho systému a Úradu na ochranu osobných údajov, tvrdí komisia.

EK začala s vyšetrovacím konaním proti krokom maďarskej vlády ešte v januári tohto roku, pričom pôvodne medzi sťažnosti komisie patrili aj pokusy maďarskej pravicovej vlády obmedziť nezávislosť centrálnej banky.

Avšak po utorňajšej návšteve maďarského premiéra Viktora Orbána v Bruseli hovorca EK Olivier Bailly oznámil, že komisia súdne konanie v tomto prípade stiahne, lebo predseda maďarskej vlády ubezpečil výkonný orgán EÚ, že zákon o Maďarskej národnej banke bude plne v súlade so základnou európskou legislatívou.

Menej presvedčivý bol Orbán ohľadom domácich legislatívnych zmien, upravujúcich vek odchodu do dôchodku maďarských sudcov a priamo ovplyvňujúcich Úrad na ochranu osobných údajov. Aj preto sa EK rozhodla posunúť tieto záležitosť na najvyššiu súdnu inštanciu EÚ so sídlom v Luxemburgu. Komisia vyzve Európsky súdny dvor, aby preskúmal, či predmetné maďarské zákony neporušujú legislatívu Európskej únie.

Hovorca maďarského premiéra Péter Szijjártó ešte v utorok vyhlásil, že ak sa tieto záležitosti dostanú pred Európsky súdny dvor, maďarská vláda bude rešpektovať rozhodnutie tejto inštancie a jej odporúčania uvedie do praxe.
 

Vyberte región